Číšník
Tříleté denní studium zakončené závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Možnost uplatnění ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb.
Subjekt: Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga
Forma výuky:
- forma vzdělávání: denní
- délka studia: 3 roky
- dosažený stupeň vzdělání: střední odborné s výučním listem
- způsob ukončení: závěrečná zkouška
- certifikace: výuční list
- přijímací zkoušky: beze zkoušek
- školné: bezplatné studium
- možnost dalšího studia: absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na jeho předcházející přípravu
Cíl studijního oboru: informace budou doplněny
Charakteristika oboru:
Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:
- využívá odbornou terminologii zaměřenou zejména na problematiku gastronomie a obsluhy
- zná chemické složení a vlastnosti potravin používaných k výrobě pokrmů a nápojů, způsoby jejich správného uchování za účelem udržení jejich kvality a biologické hodnoty
- ovládá různé techniky a formy obsluhy podle prostředí charakteru akce a společenské příležitosti
- rozlišuje inventář a vhodně ho používá podle způsobu servisu, podávaného pokrmu a nápoje včetně jejich ošetřování
- připraví pracoviště na provoz, provádí přípravné práce k podávání jídel a nápojů
- posuzuje potraviny z hlediska jejich dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování
- ovládá technologické postupy přípravy jednoduchých jídel, minutek, salátů, moučníků a nápojů
- ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů
- esteticky upravuje jídla a nápoje k podávání
- ovládá techniku přípravy a dokončování jídel před hostem; připraví slavnostní tabuli
- ovládá přípravu a servírování míšených nápojů
- ovládá různé zásady uchování hotových jídel a nápojů dle hygienických předpisů
- ovládá obsluhu technického zařízen ve strvovacích provozech a provádí jejich základní údržbu
- sestavuje nabídkové listy, jídelních a nápojových lístků podle gastrnomických pravidel a dietetických zásad, sestaví menu pro různé příležitosti
- organizuje a vykonává činnosti související s přípravou, průběhem a ukončením gastronomické akce
- poskytuje informace o podávaných jídlech a nápojích
- komunikuje se zákazníky a hosty ve dvou cizích jazycích
- dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, předpisy požární ochrany a zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště
- využívá hospodárně a efektivně všechny suroviny a energetické zdroje
- dodržuje zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
- ovládá základy techniky přijímání a evidování objednávek jídel a nápojů, vyúčtování s hostem
- vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní a daňovou evidenci, spolupracuje při provádění fyzické a účetní inventury
- má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků, je schopen pracovat samostatně a v týmu
- kontroluje kvalitu provedené práce
Profil absolventa: informace budou doplněny
Uplatnění absolventů a profesionální růst:
Absolvent se uplatní při výkonu povolání číšník ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb, zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost ve stravovacích službách a pohostinství.
Benefity: informace budou doplněny
Kód studia: 65-55-H/01
Kontaktní osoba: informace budou doplněny
Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny