Vše o podnikání
na jednom místě
Informační portál podpory
a podnikání na Vysočině
 

Číšník

Tříleté denní studium zakončené závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Možnost uplatnění ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb. 


Firma Subjekt: Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga


Forma výuky:

  • forma vzdělávání: denní
  • délka studia: 3 roky
  • dosažený stupeň vzdělání: střední odborné s výučním listem 
  • způsob ukončení: závěrečná zkouška
  • certifikace: výuční list
  • přijímací zkoušky: beze zkoušek 
  • školné: bezplatné studium
  • možnost dalšího studia: absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na jeho předcházející přípravu

Cíl studijního oboru: informace budou doplněny


Charakteristika oboru:

Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:

  • využívá odbornou terminologii zaměřenou zejména na problematiku gastronomie a obsluhy
  • zná chemické složení a vlastnosti potravin používaných k výrobě pokrmů a nápojů, způsoby jejich správného uchování za účelem udržení jejich kvality a biologické hodnoty
  • ovládá různé techniky a formy obsluhy podle prostředí charakteru akce a společenské příležitosti
  • rozlišuje inventář a vhodně ho používá podle způsobu servisu, podávaného pokrmu a nápoje včetně jejich ošetřování
  • připraví pracoviště na provoz, provádí přípravné práce k podávání jídel a nápojů
  • posuzuje potraviny z hlediska jejich dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování
  • ovládá technologické postupy přípravy jednoduchých jídel, minutek, salátů, moučníků a nápojů
  • ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů
  • esteticky upravuje jídla a nápoje k podávání
  • ovládá techniku přípravy a dokončování jídel před hostem; připraví slavnostní tabuli
  • ovládá přípravu a servírování míšených nápojů
  • ovládá různé zásady uchování hotových jídel a nápojů dle hygienických předpisů
  • ovládá obsluhu technického zařízen ve strvovacích provozech a provádí jejich základní údržbu
  • sestavuje nabídkové listy, jídelních a nápojových lístků podle gastrnomických pravidel a dietetických zásad, sestaví menu pro různé příležitosti
  • organizuje a vykonává činnosti související s přípravou, průběhem a ukončením gastronomické akce
  • poskytuje informace o podávaných jídlech a nápojích
  • komunikuje se zákazníky a hosty ve dvou cizích jazycích
  • dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, předpisy požární ochrany a zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště
  • využívá hospodárně a efektivně všechny suroviny a energetické zdroje
  • dodržuje zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
  • ovládá základy techniky přijímání a evidování objednávek jídel a nápojů, vyúčtování s hostem
  • vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní a daňovou evidenci, spolupracuje při provádění fyzické a účetní inventury
  • má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků, je schopen pracovat samostatně a v týmu
  • kontroluje kvalitu provedené práce

Profil absolventa: informace budou doplněny


Uplatnění absolventů a profesionální růst:

Absolvent se uplatní při výkonu povolání číšník ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb, zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost ve stravovacích službách a pohostinství.


Benefity: informace budou doplněny


Kód studia: 65-55-H/01


Kontaktní osoba: informace budou doplněny


Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny


 

 


Zpět