Společné stravování
Dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou a získáním maturitního vysvědčení. Možnost uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích ve stravovacích zařízeních různého typu, např. v restauracích, jídelnách a dalších provozovnách společného stravování.
Subjekt: Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga
Forma výuky:
- forma vzdělávání: denní
- délka studia: 2 roky
- dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s maturitou
- způsob ukončení: maturitní zkouška
- certifikace: maturitní vysvědčení
- přijímací zkoušky: bez přijímacích zkoušek
- školné: bezplatné studium
- možnost dalšího studia: absolvent může dále pokračovat ve studiu na vysoké škole nebo na vyšší odborné škole.
Cíl studijního oboru:
Absolvent byl veden tak, aby:
- přijímal vzdělávání a sebevzdělávání jako svůj celoživotní program; pracoval s počítačem
- rozuměl a uplatňoval základy finanční gramotnosti
- orientoval se na trhu práce a rozhodoval o svém pracovním uplatnění
- posoudil reálně vhodnou formu podnikání pro svůj obor a zabezpečil svůj podnik po stránce materiální, technické, organizační, ekonomické a personální
- uplatňoval zásady společenského chování a jednání vedoucí k náboženské, etnické a rasové toleranci, respektování lidské důstojnosti, sebeovládání, odpovědnému vztahu k životu, sobě samému, k zodpovědnosti za svoje zdraví, k přírodě i k životnímu prostředí
- uvědomoval si národní a evropskou identitu a ctil identitu jiných; přijímal odpovědnost za svá rozhodnutí; aktivně se zapojoval do občanského života a jednal solidárně; upřednostňoval demokratické hodnoty před nedemokratickými
Charakteristika oboru:
Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:
- řeší samostatně a iniciativně pracovní úkoly
- je schopen vést pracovní kolektiv
- řídí se profesní etikou
- organizuje samostatně pracovní činnosti
- chápe důležité společenské normy a dodržuje je
- mí jednat s lidmi a společensky vystupovat
- má estetické cítění a uplatňuje estetická hlediska
- ovládá komunikaci ve dvou cizích jazycích v běžných pracovních i společenských situacích, z toho v jednom cizím jazyce rozumí odbornému textu a používá odbornou terminologii
- umí uplatňovat znalosti středoškolské matematiky při řešení pracovních a jiných problémů
- chápe uměleckou a společenskou funkci literatury a vytvořil si pozitivní čtenářské návyky
- umí se vyjadřovat v mateřském jazyce (v ústním i písemném projevu)
- uplatňuje zásady zdravé výživy v gastronomické praxi
- orientuje se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti
- ovládá funkci a využití technického a technologického vybavení gastronomických provozů
- provádí kontrolu jakosti surovin pro přípravu jídel a kontrolu jakosti přípravy pokrmů
- provádí činnosti spojené s uchováváním pokrmů dle předpisů a péče o nápoje
- sestavuje jídelní a nápojové lístky
- dodržuje platné hygienické předpisy
- ovládá techniku poskytování stravovacích, ubytovacích a dalších služeb v hotelových provozech
- zvládá profesní vystupování a jednání v souladu se zásadami podnikatelské etiky
- provádí vyřizování objednávek a reklamací hostů; ovládá vystavování účtů a provádění plateb
- ovládá manažerské zásady komunikace
- aplikuje základy marketingu v oboru
- zná podstatu a nástroje podnikatelské činnosti a aplikuje je v oboru
- využívá ekonomických informací k řízení úseků hotelového provozu
- sestavuje nabídkové činnosti pro různé gastronomické akce včetně sestavování kalkulací a stanovení ceny
- ovládá organizaci práce při přípravě, v průběhu a po skončení gastronomické akce
- dodržuje právní normy týkající se podnikání ve společném stravování včetně ochrany spotřebitele
Profil absolventa: informace budou doplněny
Uplatnění absolventů a profesionální růst:
Absolvent se uplatní ve středních technickohospodářských funkcích ve stravovacích zařízeních různého typu, např. v restauracích, jídelnách a dalších provozovnách společného stravování. Je připraven vykonávat odborné gastronomické činnosti, např. provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící, a to v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele v gastronomii.
Po získání nezbytné praxe v oboru se může uplatnit i ve vedoucích pozicích stravovacích zařízení, například jako provozář, šéfkuchař, vrchní č či v jiných vedoucích pozicích.
Benefity: informace budou doplněny
Kód studia: informace budou doplněny
Kontaktní osoba: informace budou doplněny
Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny