Vše o podnikání
na jednom místě
Informační portál podpory
a podnikání na Vysočině
 

Společné stravování

Dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou a získáním maturitního vysvědčení. Možnost uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích ve stravovacích zařízeních různého typu, např. v restauracích, jídelnách a dalších provozovnách společného stravování.


Firma Subjekt: Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga


Forma výuky:

  • forma vzdělávání: denní
  • délka studia: 2 roky
  • dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s maturitou
  • způsob ukončení: maturitní zkouška
  • certifikace: maturitní vysvědčení
  • přijímací zkoušky: bez přijímacích zkoušek
  • školné: bezplatné studium 
  • možnost dalšího studia: absolvent může dále pokračovat ve studiu na vysoké škole nebo na vyšší odborné škole.

Cíl studijního oboru:

Absolvent byl veden tak, aby:

  • přijímal vzdělávání a sebevzdělávání jako svůj celoživotní program; pracoval s počítačem
  • rozuměl a uplatňoval základy finanční gramotnosti
  • orientoval se na trhu práce a rozhodoval o svém pracovním uplatnění
  • posoudil reálně vhodnou formu podnikání pro svůj obor a zabezpečil svůj podnik po stránce materiální, technické, organizační, ekonomické a personální 
  • uplatňoval zásady společenského chování a jednání vedoucí k náboženské, etnické a rasové toleranci, respektování lidské důstojnosti, sebeovládání, odpovědnému vztahu k životu, sobě samému, k zodpovědnosti za svoje zdraví, k přírodě i k životnímu prostředí
  • uvědomoval si národní a evropskou identitu a ctil identitu jiných; přijímal odpovědnost za svá rozhodnutí; aktivně se zapojoval do občanského života a jednal solidárně; upřednostňoval demokratické hodnoty před nedemokratickými

Charakteristika oboru:

Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:

  • řeší samostatně a iniciativně pracovní úkoly
  • je schopen vést pracovní kolektiv
  • řídí se profesní etikou
  • organizuje samostatně pracovní činnosti
  • chápe důležité společenské normy a dodržuje je
  • mí jednat s lidmi a společensky vystupovat
  • má estetické cítění a uplatňuje estetická hlediska
  • ovládá komunikaci ve dvou cizích jazycích v běžných pracovních i společenských situacích, z toho v jednom cizím jazyce rozumí odbornému textu a používá odbornou terminologii
  • umí uplatňovat znalosti středoškolské matematiky při řešení pracovních a jiných problémů
  • chápe uměleckou a společenskou funkci literatury a vytvořil si pozitivní čtenářské návyky
  • umí se vyjadřovat v mateřském jazyce (v ústním i písemném projevu)
  • uplatňuje zásady zdravé výživy v gastronomické praxi
  • orientuje se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti
  • ovládá funkci a využití technického a technologického vybavení gastronomických provozů
  • provádí kontrolu jakosti surovin pro přípravu jídel a kontrolu jakosti přípravy pokrmů
  • provádí činnosti spojené s uchováváním pokrmů dle předpisů a péče o nápoje
  • sestavuje jídelní a nápojové lístky
  • dodržuje platné hygienické předpisy
  • ovládá techniku poskytování stravovacích, ubytovacích a dalších služeb v hotelových provozech
  • zvládá profesní vystupování a jednání v souladu se zásadami podnikatelské etiky
  • provádí vyřizování objednávek a reklamací hostů; ovládá vystavování účtů a provádění plateb
  • ovládá manažerské zásady komunikace
  • aplikuje základy marketingu v oboru
  • zná podstatu a nástroje podnikatelské činnosti a aplikuje je v oboru
  • využívá ekonomických informací k řízení úseků hotelového provozu
  • sestavuje nabídkové činnosti pro různé gastronomické akce včetně sestavování kalkulací a stanovení ceny
  • ovládá organizaci práce při přípravě, v průběhu a po skončení gastronomické akce
  • dodržuje právní normy týkající se podnikání ve společném stravování včetně ochrany spotřebitele

Profil absolventa: informace budou doplněny 


Uplatnění absolventů a profesionální růst:

Absolvent se uplatní ve středních technickohospodářských funkcích ve stravovacích zařízeních různého typu, např. v restauracích, jídelnách a dalších provozovnách společného stravování. Je připraven vykonávat odborné gastronomické činnosti, např. provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící, a to v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele v gastronomii. 

Po získání nezbytné praxe v oboru se může uplatnit i ve vedoucích pozicích stravovacích zařízení, například jako provozář, šéfkuchař, vrchní č či v jiných vedoucích pozicích.


Benefity: informace budou doplněny


Kód studia: informace budou doplněny 


Kontaktní osoba: informace budou doplněny


Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny



Zpět