Kuchař - číšník
Tříleté denní studium zakončené závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Možnosti uplatnění ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru budete připraveni také na soukromé podnikání v pohostinství.
Subjekt: Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
Forma výuky:
- forma vzdělávání: denní
- délka studia: 3 roky
- dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
- způsob ukončení: závěrečná zkouška
- certifikace: výuční list
- přijímací zkoušky: ukončená povinná školní docházka, zdravotní způsobilost uchazeče, průměrný prospěch ze všech povinných předmětů
- školné:
- možnost dalšího studia: po ukončení studia můžete pokračovat ve dvouletém denním nebo tříletém dálkovém nástavbovém studiu ukončeném maturitní zkouškou nebo ve studiu maturitního oboru Hotelnictví (s nástupem od 3. ročníku).
Cíl studijního oboru: informace budou doplněny
Charakteristika oboru:
- Příprava zahrnuje teoretické a praktické vyučování pod vedením vlastních mistrů odborného výcviku a instruktorů na smluvních pracovištích (restaurace, hotely).
- Během přípravy si osvojíte dovednosti a návyky:
- v technice posuzování, dělení a porcování potravin pro technologické zpracování
- v přípravě teplé a studené kuchyně, moučníků a nápojů dle platných receptur
- v technice obsluhy, v přípravných pracích k podávání jídel a slavnostních hostin dle gastronomických pravidel
- v sestavování jídelních a nápojových lístků, vedení evidence zboží a účtování
- ve společenském chování a umění jednat s lidmi
- Povedeme vás k samostatné práci v odborné přípravě - už v 1. ročníku se budete podílet na přípravě jídel a obsluze ve školní jídelně, přizpůsobené restauračnímu stylu stravování.
- Ve vyšším ročníku vás čeká připrava na smluvních pracovištích, která zajistí odborný rozvoj a splňují osnovy odborného výcviku.
- Za odvedenou produktivní práci a účasti na komerční činnosti školy v oblasti gastronomických služeb, které škola nabízí místnímu regionu, vás finančně odměníme.
Profil absolventa:
Budete ovládat způsoby přípravy běžných pokrmů české i zahraniční kuchyně, zhotovovat pokrmy teplé a studené kuchyně, připravovat jednoduché moučníky, kontrolovat kvalitu provedení práce, esteticky upravovat a správně uchovávat pokrmy apod. Využijete přitom základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti.
Absolvent oboru ovládá:
- praktické využívání poznatků o různých druzích surovin, používaných strojích a zařízeních, technologických postupech při zhotovování pokrmů
- příprava a uspořádávání svého pracoviště ve výrobním středisku
- posuzování vlastností jednotlivých druhů potravin a nápojů a volba vhodných technologických postupů při zhotovování pokrmů
- orientace v technologických postupech přípravy pokrmů
- orientace v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a používání vhodných technologických postupů
- určování spotřeby základních surovin a konveniencí, normování pokrmů a nápojů a kalkulace jejich ceny
- kontrola kvality provedené práce
- příprava pracoviště na provoz
- sestavování jídelních a nápojových lístků podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy
- ovládání základů jednoduché a složité obsluhy v různých druzích odbytových středisek
- sestavování menu pro slavnostní příležitosti
- úprava tabulí pro různé příležitosti
- ovládání různých způsobů vyúčtování s hostem
Uplatnění absolventů a profesionální růst:
Uplatníte se při výkonu povolání kuchař-číšník v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru budete připraveni také na soukromé podnikání v pohostinství.
Benefity:
- V areálu školy je zajištěno ubytování a stravování formou obsluhy, denní bar pro žáky atd.
- Během studia můžete absolvovat specializační odborné gastronomické kurzy.
Kód studia: 65-51-H/01
Kontaktní osoba: Mgr. Milan Veber, milan.veber@svetlavm.cz tel.: 733 389 749
Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny