Kuchař
Tříleté denní studium zakončené závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Možnost uplatnění ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb a další.
Subjekt: Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga
Forma výuky:
- forma vzdělávání: denní
- délka studia: 3 roky
- dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
- způsob ukončení: závěrečná zkouška
- certifikace: výuční list
- přijímací zkoušky: nekonají se
- školné: bezplatné studium
- možnost dalšího studia: absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na jeho předcházející přípravu.
Cíl studijního oboru: informace budou doplněny
Charakteristika oboru:
Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:
- využívá odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku kuchařské výroby
- zná chemické složení a vlastnosti potravin používaných k výrobě pokrmů, způsoby jejich správného uchovávání za účelem udržení jejich kvality a biologické hodnoty
- vypočítá podle základní receptury potřebné množství surovin pro přípravu pokrmů
- posuzuje potraviny z hlediska jejich dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování
- ovládá techniku opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb
- ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů
- ovládá přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů
- ovládá přípravu jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků
- umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů dle hygienických předpisů
- má osvojeny zásady správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování, je schopen připravovat pokrmy příslušníkům různých etnických skupin podle jejich tradic a náboženských zvyklostí
- používá inventář v souladu s jeho určením, ovládá obsluhu technického zařízení ve stravovacích provozech a provádí jejich základní údržbu
- připraví pracoviště na provoz, provádí úkony související s podáváním jídel a nápojů
- sestavuje nabídkové listy, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel a dietetických zásad, sestaví menu pro různé příležitosti
- organizuje a vykonává činnosti související s přípravou, průběhem a ukončením gastronomické akce
- ovládá technologické postupy, hygienické předpisy a normy při výrobě
- řeší samostatně běžné problémy a závady při technologickém procesu
- dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, předpisy požární ochrany a zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště
- využívá hospodárně a efektivně všechny surovinové a energetické zdroje
- dodržuje zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
- ovládá základy techniky obsluhy a s ní související činnosti, jako je např. přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem
- vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní a daňovou evidenci; spolupracuje při provádění fyzické a účetní inventury
- má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků; je schopen pracovat samostatně a v týmu
- kontroluje kvalitu provedené práce
- komunikuje se zákazníky a hosty ve dvou cizích jazycích
Profil absolventa: informace budou doplněny
Uplatnění absolventů a profesionální růst:
Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb, zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost ve stravovacích službách a pohostinství.
Benefity: informace budou doplněny
Kód studia: informace budou doplněny
Kontaktní osoba: informace budou doplněny
Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny