Vše o podnikání
na jednom místě
Informační portál podpory
a podnikání na Vysočině
 

Kuchař

Tříleté denní studium zakončené závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Možnost uplatnění ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb a další. 


Firma Subjekt: Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga


Forma výuky:

  • forma vzdělávání: denní
  • délka studia: 3 roky
  • dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem 
  • způsob ukončení: závěrečná zkouška 
  • certifikace: výuční list
  • přijímací zkoušky: nekonají se
  • školné: bezplatné studium
  • možnost dalšího studia: absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na jeho předcházející přípravu.

Cíl studijního oboru: informace budou doplněny


Charakteristika oboru:

Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:

  • využívá odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku kuchařské výroby
  • zná chemické složení a vlastnosti potravin používaných k výrobě pokrmů, způsoby jejich správného uchovávání za účelem udržení jejich kvality a biologické hodnoty
  • vypočítá podle základní receptury potřebné množství surovin pro přípravu pokrmů
  • posuzuje potraviny z hlediska jejich dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování
  • ovládá techniku opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb
  • ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů
  • ovládá přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů
  • ovládá přípravu jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků
  • umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů dle hygienických předpisů
  • má osvojeny zásady správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování, je schopen připravovat pokrmy příslušníkům různých etnických skupin podle jejich tradic a náboženských zvyklostí
  • používá inventář v souladu s jeho určením, ovládá obsluhu technického zařízení ve stravovacích provozech a provádí jejich základní údržbu
  • připraví pracoviště na provoz, provádí úkony související s podáváním jídel a nápojů
  • sestavuje nabídkové listy, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel a dietetických zásad, sestaví menu pro různé příležitosti
  • organizuje a vykonává činnosti související s přípravou, průběhem a ukončením gastronomické akce
  • ovládá technologické postupy, hygienické předpisy a normy při výrobě
  • řeší samostatně běžné problémy a závady při technologickém procesu
  • dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, předpisy požární ochrany a zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště
  • využívá hospodárně a efektivně všechny surovinové a energetické zdroje
  • dodržuje zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
  • ovládá základy techniky obsluhy a s ní související činnosti, jako je např. přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem
  • vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní a daňovou evidenci; spolupracuje při provádění fyzické a účetní inventury
  • má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků; je schopen pracovat samostatně a v týmu
  • kontroluje kvalitu provedené práce
  • komunikuje se zákazníky a hosty ve dvou cizích jazycích

Profil absolventa: informace budou doplněny


Uplatnění absolventů a profesionální růst:

Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb, zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost ve stravovacích službách a pohostinství.


Benefity: informace budou doplněny 


Kód studia: informace budou doplněny


Kontaktní osoba: informace budou doplněny


Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny



Zpět