Cukrář
Tříleté denní studium zakončené závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Možnost uplatnění v potravinářském sektoru, zejména v cukrářské případně cukrovinkářské výrobě.
Subjekt: Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga
Forma výuky:
- forma vzdělávání: denní
- délka studia: 3 roky
- dosažený stupeň: střední vzdělání s výučním listem.
- způsob ukončení: závěrečná zkouška
- certifikace: výuční list
- přijímací zkoušky: beze zkoušek
- školné: bezplatné studium
- možnost dalšího studia: absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na jeho předcházející úpravu
Cíl studijního oboru: informace budou doplněny
Charakteristika oboru:
Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:
- využívá odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku cukrářské výroby
- zná chemické složení a vlastnosti surovin a pomocných látek používaných v cukrářské výrobě, způsoby jejich správného uchovávání za účelem jejich kvality a biologické hodnoty
- vypočítá podle základní receptury potřebné množství surovin a polotovarů pro výrobu
- posuzuje kvalitu vstupních surovin, pomocných látek, přísad pro cukrářskou výrobu, polotovarů i hotových výrobků podle norem a ovládá zásady jejich správného skladování
- zpracuje základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků
- vyrábí kompletní sortiment cukrářských případně cukrovinářských výrobků včetně jejich dohotovení a zdobení
- navrhuje estetické a fantazijní ztvárnění cukrářských výrobků
- provádí smyslové hodnocení vybraných vzorků
- kontroluje kvalitu provedené práce
- uplatňuje zásady racionální výživy a výživová doporučení
- obsluhuje stroje a strojní zařízení v cukrářském provozu včetně zařízení pro balení a etiketaci a provádí jejich základní údržbu
- prokazuje manuální zručnost při ručním způsobu výroby i při ručním balení cukrářských výrobků
- zvládá technologické postupy, hygienické předpisy a normy při výrobě
- řeší samostatně běžné problémy a závady technologického procesu
- dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a předpisy požární ochrany
- dodržuje zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště
- využívá hospodárně a efektivně všechny surovinové a energetické zdroje
- dodržuje zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
- vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní a daňovou evidenci
- připraví zboží pro prodej, nabídne zboží, komunikuje se zákazníkem a obsluhuje zařízení prodejny
- komunikuje se zákazníky v cizím jazyce
Profil absolventa: informace budou doplněny
Uplatnění absolventů a profesionální růst:
Absolvent se uplatní v potravinářském sektoru, zejména v cukrářské případně cukrovinkářské výrobě. Může zastávat pozici zaměstnance v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských a cukrovinkářských výrobků. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost.
Benefity: informace budou doplněny
Kód studia: 29-54-H/01
Kontaktní osoba: informace budou doplněny
Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny