Hotelnictví a turismus
Čtyřleté denní studium zakončené maturitní zkouškou a získáním maturitního vysvědčení. Možnost uplatnění v hotelovém a gastro provozu, je připraven na práci v obchodní oblasti a finančnictví, je připraven na práci v oblasti cestovního ruchu.
Subjekt: Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
Forma výuky:
- forma vzdělávání: denní
- délka studia: 4 roky
- dosažený stupeň vzdělání: střední odborné vzdělání
- způsob ukončení: maturitní zkouška
- certifikace: maturitní vysvědčení
- přijímací zkoušky:
- školné:
- možnost dalšího studia: absolvent může navázat studiem na vysoké škole, zvláště v oborech hotelnictví, cestovní ruch a ekonomie
Charakteristika oboru:
- všeobecně vzdělávací předměty a základy přírodních věd
- odborné gastronomické předměty (technologie přípravy pokrmů, technika obsluhy a služeb, nauka o výživě)
- ekonomicky zaměřené předměty (ekonomika, účetnictví, marketing, management, právo, zeměpis cestovního ruchu)
- dva cizí jazyky (výběr z angličtiny, němčiny, francouzštiny či ruštiny), popř. kurz italštiny
- práce s počítačem a obchodní korespondence
- odborné kurzy
- praxe a účast na mimoškolních gastronomických akcích
1. ročník:
- adaptační kurz – seznámení se spolužáky a s prostředím školy
- exkurze do vybraných hotelových provozů v Brně
- lyžařský výcvikový kurz
2. ročník:
- regionální soutěže (barmanství, sommelierství, cukrářství)
- návštěva výstavy Gastro Hradec Králové
- zeměpisná soutěž
- účast na odborných kurzech (např. barmanství, vyřezávání ovoce)
- poznávací exkurze do Terezína a Lidic
3. ročník:
- slavnostní raut pro rodiče a hosty žáků
- zahraniční praxe (Německo, Itálie, Anglie, Francie, Řecko, Španělsko)
- účast na odborných kurzech (např. studená kuchyně, cukrářství, barista)
- celostátní a mezinárodní gastronomické soutěže
- Státní zkouška z kancelářského psaní na klávesnici (pro zájemce)
- poznávací exkurze do Osvětimi
4. ročník:
- příprava gastronomické soutěže GASTRODEN
- exkurze do vybraných hotelových komplexů v Praze a na Letiště Václava Havla
- zahraniční praxe (Německo, Itálie, Anglie, Francie, Řecko, Španělsko)
- celostátní a mezinárodní gastronomické soutěže
- maturitní zkouška: profilová (školní) část maturitní zkoušky: ústní zkouška z ekonomiky a účetnictví, hotelnictví a cestovní ruch, zpracování maturitní práce s obhajobou z odborných předmětů
Profil absolventa:
- je připraven na střední řídící pozice v hotelovém a gastro provozu
- je připraven na práci v obchodní oblasti a finančnictví
- je připraven na práci v oblasti cestovního ruchu
- má praktické zkušenosti s výrobou a servisem pokrmů a nápojů
- je schopen komunikovat ve dvou cizích jazycích
- má právní povědomí o podnikatelské činnosti
- ovládá základy účetní evidence, managementu a marketingu
- má zkušenosti se společenským chováním a veřejnou komunikací
- umí pracovat s počítačem a s běžnými uživatelskými programy v oboru
Uplatnění absolventů a profesionální růst:
Absolvent je připraven na střední řídící pozice v hotelovém a gastro provozu, je připraven na práci v obchodní oblasti a finančnictví, je připraven na práci v oblasti cestovního ruchu
Absolvent může navázat studiem na vysoké škole, zvláště v oborech hotelnictví, cestovní ruch a ekonomie
Benefity:
V průběhu studia se můžete zúčastnit také kulturně vzdělávacích zájezdů do vybraných evropských měst a na kulturní představení.
Kód studia: 65-42-M/01
Kontaktní osoba:
Mgr. Stanislav Svoboda, tel. 728 369 161,
e-mail: stanislav.svoboda@svetlavm.cz
Poptávka firem a organizací: informace budou doplněny